Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Najaarsconcert

26 november 2016 @ 8:00 pm - 10:00 pm

€17 – €19

 

P1016069

Op ons eerstvolgende concert, op zaterdag 26 november in de Nicolaïkerk te Appingedam, voeren wij Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms uit

met

Elizabeth Kooy sopraan,

Ben Brunt bariton,

en Aleg Tryfanenkau en Victoria Dmitrieva, piano.

Een bijzondere uitvoering: 

Ein deutsches Requiem kent twee versies: de oorspronkelijke met een grote orkestbezetting en de Londense versie, waarbij het orkest is vervangen door vierhandig piano. Brahms hield van de piano. Dit is dan ook geen slap aftreksel van de orkestversie, maar een zelfstandige compositie met een heel eigen, intiem karakter.

“Dit Requiem is ook bijzonder in die zin dat het vooral troost en bemoediging biedt. Geen Dies Irae, geen hel en verdoemenis, maar verzoening met het lijden en de dood.

De vaste tekst van de Latijnse dodenmis, het requiem, is een gebed dat de gestorvene begeleidt, en hem helpt de verlossing te bereiken. Brahms gaat heel anders met het idee van een requiem om. Niet de overledenen hebben hulp en troost nodig, maar de nabestaanden. Hij koos daarom teksten uit het Oude en Nieuwe Testament (in de vertaling in het Duits van Maarten Luther) en ook apocriefe boeken, die de nabestaanden helpen hun lijden te verlichten en de onomkeerbaarheid van de dood te accepteren. De keuze van de teksten getuigt van Brahms’ grote kennis van de Bijbel en van zijn persoonlijke religieuze opvattingen en geestelijke vrijheid.

 Ein deutsches Requiem is geen treurmuziek. De centrale gedachte van het werk is niet de eeuwige rust van de overledenen, maar voor alles de troost voor degenen die het leed dragen, muziek dus voor de levenden. Zo begint Brahms’ requiem met de tekst “Selig sind, die da Leid tragen, denn sie sollen getröstet werden” (Matteüs 5:4), terwijl de traditionele Latijnse requiemmis begint met “Requiem eternam dona eis, Domine” (“Geef ze eeuwige rust, o Heer”).”

bron:  Wikipedia

Zie ook: www.facebook.com/toonkunstkoordelfzijl

 

Gegevens

Datum:
26 november 2016
Tijd:
8:00 pm - 10:00 pm
Kosten:
€17 – €19
Evenement Categorie:

Organisator

Toonkunstkoor Delfzijl

Locatie

Nicolaïkerk Appingedam
Wijkstraat
Appingedam, Groningen Nederland
+ Google Maps
Website:
www.nicolaikerk-appingedam.nl